AV 2008 - YouTube Videos


Sfeerbeeld van de afgelopen jaarvergadering 31/03/08 bij de NBB. De minderheidsaandeelhouders zijn het niet eens met onze onafhankelijke directeurs. (Beelden & Onderschrift: Dtderke).


De kleine aandeelhouders van de Nationale Bank van BelgiŽ zijn het beu om naar de propaganda van de directeurs te luisteren. Ze verlaten de vergadering en trekken massaal de straat op. De Warmoesberg kleurt groen. (Beelden & Onderschrift: Beursparels).


Beleggersactivist Erik Geenen geeft een interview aan de VRT Radio. In de achtergrond duikt vice-gouverneur Luc Coene op. (Beelden & Onderschrift: Beursparels)


Activist Erik Geenen daagt vice-gouverneur Luc Coene uit voor een debat, waarna die het hazenpad kiest. De immer sympathieke Chef Communicatie Philippe Quintin (die ons in 2003 na afloop van de AV kwam intimideren en bedreigen) volgt hem als een schoothondje. De NBB weigert systematisch om de audiovisuele pers binnen te laten om de wantoestanden op de algemene vergadering te registreren. In 2004 gaf ze wel aan de huisfotograaf de opdracht om met een joekel van een telelens iedere aanwezige aandeelhouder op de gevoelige plaat vast te leggen. Volgens Kristin Bosman (woordvoerster) waren dat louter sfeerbeelden voor publicatie in het NBB personeelsblad... (Beelden & Onderschrift: Beursparels)


Wat voorafging aan dit filmpje... Een Nederlander plaatst de toestanden bij de NBB in een Zimbabwaans perspectief en stelt voor om jaarlijks een kwart troy ounce goud als dividend uit te keren. Gouverneur Guy Quaden repliceert dat niemand verplicht is om aandeelhouder te worden of te blijven. Een aanwezige vindt die stelling, die ieder jaar tot vervelens toe herhaald wordt, beneden alle peil. Hij wijst er bovendien op dat in een ver verleden de Bank wel een belangrijk deel van de winst uitkeerde, maar dat er in de jaren '70 een breuk kwam door een inkomenspolitiek en daardoor het dividend de inflatie niet meer volgt. Hij voegt er aan toe dat de minderheidsaandeelhouders bereid zijn om te praten en al herhaaldelijk de hand hebben uitgestoken, maar dat deze op een botte manier wordt geweigerd. Quaden stelt dat ieder recht heeft op zijn standpunt en dat als men niet tevreden is, men maar naar de rechtbank moet stappen. Wanneer vice-gouverneur Luc Coene even later beweert dat het dividend de inflatie altijd heeft gevolgd, gaan de poppen aan het dansen. De breuk in de jaren '70 doet hij af als "een kleine afstapping". Activist Erik Geenen, die op dat ogenblik de zaal rondgaat om de aanwezige aandeelhouders te vragen hun handtekening te zetten onder de vraag om de notulen correct op te stellen en die van vorig jaar aan te passen, vraagt het woord. Quaden weigert en krijgt de zaal over zich heen. Coene leest onder luid protest de volgende schriftelijke vraag. Quaden schorst de vergadering, waarop Geenen zijn geduld verliest en roept dat ze inderdaad maar beter kunnen opkrassen als ze toch niet willen luisteren naar de vragen van hun aandeelhouders. Only in Belgium... (Beelden & Onderschrift: Beursparels)


De vergadering is geschorst en beleggersactivist Erik Geenen houdt de aandeelhouders bezig. Het vervolg van zijn toespraak vindt u elders op YouTube. (Beelden & Onderschrift: Beursparels)


(vervolg vorig filmpje) Wat gebeurt er zo allemaal op de algemene vergadering van de Nationale Bank van BelgiŽ op momenten dat de goeverneur Guy Quaden en zijn onafhankelijke directeurs het niet meer zo goed zien zitten? (Beelden & Onderschrift: Ben Geenen)