Archief eerdere acties

VOOR MEER VERSLAGEN VAN ONZE ACTIES: ZIE DISCUSSIEFORUM CASH! (cfr. "Links")


De groene petten van de NBB4EVER Actiegroep...

... waren aanwezig zijn op de presentaties van het NBB jaarverslag 2008:

 • donderdag 12 februari 2009 (18u) - Gouverneur Guy Quaden - Liège
 • donderdag 12 februari 2009 (18u) - Vice-gouverneur Luc Coene - Leuven
 • maandag 16 februari 2009 (18u) - Gouverneur Guy Quaden - Antwerpen
 • dinsdag 17 februari 2009 (18u) - Directeur Norbert De Batselier - Hasselt
 • dinsdag 17 februari 2009 (18u) - Directeur Jan Smets - Gent
 • woensdag 18 februari 2009 (18u) - Directeur Norbert De Batselier - Kortrijk
 • donderdag 19 februari 2009 (18u) - Directeur Jean Hilgers - Libramont
 • maandag 2 maart 2009 (18u) - Directeur Marcia De Wachter - Mechelen
 • dinsdag 3 maart 2009 (18u) - Directeur Jean Hilgers - Verviers
 • donderdag 5 maart 2009 (18u) - Directeur Marcia De Wachter - Turnhout
 • donderdag 5 maart 2009 (18u) - Directeur Peter Praet - Namur
 • donderdag 5 maart 2009 (18u) - Directeur Françoise Masai - Charleroi
 • donderdag 12 maart 2009 (18u) - Directeur Jan Smets - Sint-Niklaas
 • donderdag 12 maart 2009 (18u30) - Directeur Peter Praet - Tournai
 • dinsdag 17 maart 2009 (18u30) - Directeur Jean Hilgers - Louvain-la-Neuve

... organiseerden op maandag 23 februari 2009 (19u30) in samenwerking met het Trefpunt Gent (Hogeschool Gent Campus Mercator auditorium 1, Abdisstraat 1, Gent) van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) de voordracht/debat "Hebben kleine beleggers rechten? De strijd om Fortis, Electrabel en de Nationale Bank. Samen op weg naar een nieuw financieel systeem."

De spreker was beleggersactivist Erik Geenen, sinds vele jaren de meest actieve kleine belegger die geen enkele confrontatie uit de weg gaat. De man die in mei 2007 de ondergang van Fortis voorspelde. De kleine belegger die burggraaf Davignon in het zand deed bijten. Door De Tijd uitgeroepen tot "de idioot met het groene petje".

... waren aanwezig op de buitengewone algemene vergaderingen van Fortis op woensdag 11 februari (Brussel) en vrijdag 13 februari 2009 (Utrecht).

... kwamen op dinsdag 2 december 2008 een woordje meepraten over het Fortis debacle in het Nederlandse tv-programma Paul & Witteman (herbekijk de uitzending hier).

... bezochten op vrijdag 24 oktober 2008 voor het tweede jaar op rij de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Verslag:

Vijfendertig aandeelhouders van de Nationale Bank van België en dus onrechtstreeks ook van de ECB trokken gisteren naar Frankfurt. Spijtig genoeg moesten enkele aandeelhouders omwille van ziekte of familiale aangelegenheden forfait geven doch in feite was dit een ideaal aantal omdat hierdoor alle stoelen in de presentatieruimte bezet waren.

De stemming zat er al van in het begin goed in, iedereen liet zich de kraakverse ontbijtkoeken smaken en er werd flink gediscuteerd en gelachen zodat de reis voorspoedig verliep. We stootten dit keer op geen enkele file en toen we ruimschoots op tijd, onder een stralende zon, het financiële hart van Frankfurt bereikten stapten we af bij de beurs van Frankfurt alwaar heel net geklede mensen flink wat aandacht hadden voor het bataljon groene petten die over het beursplein paradeerden. Er was een TV ploeg opnamen aan het maken in het beursgebouw. Naar verluidt zou er een financiële crisis aan de gang zijn doch daar hebben de aandeelhouders van de NBB relatief weinig last van.

Op het beursplein waren er een aantal eet- en drankstalletjes aanwezig, hier maakten de NBB aandeelhouders kennis met tal van Duitse specialiteiten en na enkele glazen uitstekende sekt ging het met de stemming van de groene petten duidelijk de goede kant op, dit in tegenstelling met de bloedrode cijfers op de schermen die aan het beursgebouw hingen. Daarna verspreidde het gezelschap zich, de ene bezocht het Goetthe huis, anderen gingen verder op cullinaire verkenning en nog anderen deden zich te goed aan Duits druivensap en gerstenat. Om kwart voor twee verzamelden we aan het hoofdkwartier van de ECB en het was werkelijk een streling voor het oog die groene zee. Ook de mensen van de ECB waren blij met dat groen aangezien ze de jongste tijd genoeg rode cijfers en zwart nieuws gezien hadden.

35 groene petten betraden aldus de ECB toren in Frankfurt. De security check was ditmaal nog een beetje straffer dan vorig jaar want deze keer werd echt alles gecontroleerd. Metaaldetectors, alle tassen, broeksriemen, horloges, jassen en andere gevaarlijke voorwerpen moesten door het röntgenapparaat, neussprays en deodorants werden aan een grondig en deskundig onderzoek onderworpen alvorens zij toegelaten werden in de toren. Sommige deelnemers werden heel grondig gefouilleerd en ze mogen van geluk spreken dat ze voor die deugddoende massage niet moesten betalen.

Boven aangekomen werden we ontvangen met een heerlijke lunch met allerlei lekkernijen, voortreffelijke wijnen, kazen en gebak waarna we verwacht werden in de presentatieruimte. Mevrouw Regina Schuller sprak een welkomstwoord, dankte ons voor onze komst en benadrukte dat haar groene pet een ereplaats had veroverd op haar kantoor. Daarna kreeg ik de gelegenheid om haar de brief voor president Trichet officieel te overhandigen.

De voordracht werd verzorgd door een Italiaanse medewerker van de ECB die een beetje heel veel beter Engels sprak dan onze onafhankelijke gouverneur. We kregen een interessante uiteenzetting en de gelegenheid om tal van vragen te stellen. Het geheel ging over in een boeiende en open discussie waarin heel open en duidelijk gesproken werd. Aangezien de ECB uitdrukkelijk gewezen had op het feit dat het hier over een "background information session" ging, kan hierover spijtig genoeg niet verder uitgewijd worden en ik zou alle groene petten willen vragen om zich hier strikt aan te houden en hierover zeker niks op het forum te plaatsen.

Na de uiteenzetting was er nog een korte break met koffie, thee en koekjes waarna we, nog steeds onder een stralende zon, het historische centrum van Frankfurt introkken alwaar de meesten een aantal flinke potten Duits bier soldaat maakten. Om 20 uur stapten we terug in onze groene bus om na een voorspoedige trip tevreden thuis te komen.

Het was een prachtige dag en de aandeelhouders van de NBB hebben ongetwijfeld weer een berg goede punten gescoord!

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!!!

P.S.:

Hartelijk dank aan alle deelnemers aan het ECB bezoek gisteren!

Opnieuw hebben jullie een belangrijk signaal gegeven. Er was welgeteld één gepensioneerde in ons gezelschap, alle anderen hadden dus een dagtaak te vervullen. Mensen die een vrije dag opofferen en kosten betalen om, na een reis van negenhonderd kilometer, een probleem aan te kaarten doen dat niet om te lachen, die hebben een verhaal te vertellen en een boodschap te verkondigen. En die boodschap, beste vrienden, is luid en duidelijk overgekomen dit kan ik jullie verzekeren.

Ook mijn dank en waardering voor de voortreffelijke en hoffelijke manier waarop iedereen zich gedragen heeft, alle deelnemers waren zich duidelijk bewust dat ons gedrag beter moet zijn dan dat van onze onafhankelijke tegenstrevers.

Alles verliep perfekt en hiervoor ben ik iedereen enorm dankbaar. Jullie steun is voor mij een stimulans om met hernieuwde moed en energie door te gaan om deze gewonnen strijd zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. (EG)


... tekenden present op de Dag van de Tips (VFB) in Metropolis Antwerpen op zaterdag 4 oktober 2008.

Verslag:

Vandaag op de Dag van de Tips van de VFB bleek dat steeds meer belangrijke mensen en kleine beleggers de kant van de slachtoffers/minderheidsaandeelhouders van de NBB kiezen.

De reacties vandaag waren ronduit overweldigend positief.

Toon Hermans zou zeggen: "Er ruist wat door het struikgewas!" En toen kon Toon zich niet meer herinneren wat het was. Het waren de onafhankelijke directeurs van de NBB op de vlucht!

Zeer veel kritiek vandaag op de CBFA, een dochter van onze Nationale Bank.

Veel beleggers en professionelen konden niet begrijpen waarom de Commissie voor de Bescherming van de Financiële Adel de overname van ABN-Amro had goedgekeurd zonder dat overnemer Fortis de nodige financiering kon garanderen om de deal rond te krijgen. De relaties en de druk van graaf Lippens waren blijkbaar voldoende om de CBFA de andere kant te doen opkijken. (EG)


... waren in groten getale massaal present op de algemene aandeelhoudersvergadering van 31/03/2008:

voor sfeerbeelden zie menu "AV 30/03/2009 YouTube Videos".

... organiseerden in samenwerking met de trefpunten van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) de voordracht "De Nationale Bank van België, het goedkoopste aandeel van de Belgische beurs" :

 • maandag 21 januari 2008 (19u30, voorafgaand aan 'Beleggen in grondstoffen' om 20u15) - Brugge
 • maandag 4 februari 2008 (19u30) - Gent
 • woensdag 13 februari 2008 (19u30) - Asse (nabij Brussel)
 • dinsdag 4 maart 2008 (19u30) - Antwerpen

... waren aanwezig op de presentaties van het NBB jaarverslag 2007:

 • donderdag 14 februari 2008 (18u) - Vice-gouverneur Luc Coene - Gent
 • maandag 18 februari 2008 (18u) - Gouverneur Guy Quaden - Antwerpen
 • dinsdag 19 februari 2008 (18u) - Directeur Jan Smets - Leuven
 • dinsdag 19 februari 2008 (18u) - Gouverneur Guy Quaden - Liège
 • woensdag 20 februari 2008 (18u) - Directeur Jan Smets - Kortrijk
 • donderdag 21 februari 2008 (18u) - Directeur Norbert De Batselier - Hasselt
 • donderdag 28 februari 2008 (18u) - Directeur Marcia De Wachter - Turnhout
 • donderdag 28 februari 2008 (18u) - Directeur Norbert De Batselier - Sint-Niklaas
 • woensdag 5 maart 2008 (18u) - Directeur Marcia De Wachter - Mechelen
 • donderdag 6 maart 2008 (18u) - Directeur Peter Praet - Charleroi
 • dinsdag 11 maart 2008 (18u) - Directeur Jean Hilgers - Wépion (Namur)
 • woensdag 12 maart 2008 (18u30) - Directeur Françoise Masai - Louvain-la-Neuve
 • dinsdag 18 maart 2008 (18u) - Directeur Jean Hilgers - Tournai
 • woensdag 19 maart 2008 (18u) - Directeur Françoise Masai - Libramont

... en op de presentatie van de gouverneur van de Finse centrale bank:

 • vrijdag 15 februari 2008 (12u) - "Is there a Finnish of Nordic model?" (gouverneur Erkki Liikanen, ingeleid door NBB gouverneur Guy Quaden) - Brussel 

Op woensdag 12 maart 2008 hield Directeur Jean Hilgers een presentatie van het NBB verslag 2007 te Louvain-la-Neuve.

Ik had gisteren weerom een lang en interessant gesprek met ere-gouverneur Alfons Verplaetse en met enkele belangrijke buitenlandse journalisten. De voordracht van onafhankelijk directeur Jean Hilgers in Louvain-la-Neuve was van zeer hoog niveau en de receptie achteraf absolute top. De belangstelling van onze Waalse vrienden voor de groene petten was buitengewoon groot en we slaagden erin om vier aandeelhouders te overtuigen om voor de eerste keer in hun leven naar de AV te komen.

Op het einde van de receptie had ik nog een aangenaam gesprek met onafhankelijk directeur Hilgers, een man die de jongste twee jaar sterk in mijn achting gestegen is. (EG)


Op woensdag 12 maart 2008 hield Jean Claude Juncker, eerste minister van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep, samen met NBB gouverneur Guy Quaden de presentatie "Governance in the Euro Zone" te Brussel.

Doodsangsten

Onze geliefde en goed betaalde gouverneur stond gisteren doodsangsten uit tijdens de voordracht van eerste minister Juncker, tevens voorzitter van de Eurogroep. Met zeven groene petten in de zaal was het zweten geblazen en hij had een nieuwe strategie uitgewerkt om mij het spreken te beletten. Onze onafhankelijke gouverneur wist uiteraard niet hoe ik op zijn nieuwe strategie zou reageren en dit zorgde voor buitengewoon actieve zweetklieren.

De nieuwe strategie van onze achtbare tegenstrevers

Men plaatst een aantal personeelsleden kris kras onder het publiek. Vervolgens laat men drie van die personeelsleden een goed voorbereide vraag stellen. Daarna sluit men de vragenronde af terwijl degene die als eerste zijn hand opstak zijn vraag mag inslikken.

Na de voordracht sprongen de onafhankelijke directeurs en de heer Juncker recht en probeerden ze zo snel mogelijk de zaal te verlaten. Enkele bewakingsagenten probeerden mij weg te houden van de eerste minister doch ik slaagde er toch in om hem de hand te drukken en een brief, documenten van Deminor en een groene pet te overhandigen.

De nieuwe regels van het spel

Vanaf vandaag zijn die heel eenvoudig. Op ieder evenement dat door de NBB of in de gebouwen van de NBB wordt ingericht is de eerste vraag voor mij. Indien deze regel niet gerespekteerd wordt zullen de poppen aan het dansen gaan.

Gelukkig hadden de talrijke buitenlandse journalisten ook gemerkt wat er gebeurde en dit zal weerom voor extra buitenlandse belangstelling zorgen op de AV van maandag 31 maart.

Het oog van de naald

Wellicht zonder het te weten kroop onze onafhankelijke gouverneur gisteren door het oog van de naald. Mijn vraag lag volledig in lijn met de voordracht en zou ingeslagen zijn als een bom:

Mijnheer de eerste minister, als aandeelhouder van de NBB heet ik U welkom in Brussel. Ik heb enkele brieven en een groene NBB4ever pet voor U bij en ik hoop dat U deze kleine attentie vanwege de minderheidsaandeelhouders van de NBB wilt aanvaarden.

U heeft het probleem van de nationale begrotingen aangeraakt en ik heb een kleine vraag omtrent dat onderwerp. U was één van de ondertekenaars van het Verdrag van Maastricht, een belangrijk moment in de Europese geschiedenis. In het Verdrag van Maastricht is er een passage die de centrale banken verbiedt om hun reserves te gebruiken om de politici te helpen hun begrotingen op te poetsen. In 2003 heeft de directie van de NBB 235 miljoen euro uit de reserves voor deviezenrisico's getransfereerd naar de Schatkist om de regering Verhofstadt bij te staan om een begroting in evenwicht te produceren. Die 235 miljoen euro werd gehaald uit een reserve die opgebouwd was uit belaste winsten van de beursgenoteerde NBB. Die reserve was dus eigendom van alle aandeelhouders en niet alleen van de Belgische Staat.

Mijnheer de eerste minister in Uw hoedanigheid als voorzitter van de Eurogroep: mag ik U vragen of de directie van de NBB volgens U het recht heeft om haar minderheidsaandeelhouders te benadelen en bovendien het Verdrag van Maastricht te negeren om politieke vrienden uit de nood te helpen?
(EG)


In samenwerking met de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) bracht Erik Geenen de voordracht "De Nationale Bank van België, het goedkoopste aandeel van de Belgische beurs" op maandag 4 februari 2008 te Gent.

"Ook in Gent een recordopkomst en voor het eerst kon ik echt enthousiasme waarnemen in de zaal. Heel wat aandeelhouders, die nog nooit op de Algemene Vergadering geweest zijn, zegden dit jaar toe van de partij te zijn. Het verhaal van de onafhankelijke directeurs, het politieke gekonkel en de grootste roof uit de Belgische geschiedenis begint blijkbaar steeds meer mensen aan te spreken zodat de dagen van de stouteriken in dit verhaal geteld zijn." (EG)


Op donderdag 24 januari 2008 hield Eric Dralans, voorzitter ING België, een voordracht in Antwerpen. Groene pet "jokus" was aanwezig en rapporteert:

"Het was leuk om in een volle zaal als enige met een groene pet van nbb4ever aanwezig te zijn. Er waren er toch wel een aantal benieuwd waarom die pet. Zodoende heb ik weer wat reclame gemaakt voor onze strijd." (jokus)


In samenwerking met de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) bracht Erik Geenen de voordracht "De Nationale Bank van België, het goedkoopste aandeel van de Belgische beurs" op maandag 21 januari 2008 te Brugge.

"Volgens de mensen van de VFB was er een recordopkomst. Verschillende NBB-aandeelhouders hebben hun steun toegezegd en beloofd naar de AV van 31/3 te komen." (EG)


Verslag bezoek Europese Centrale Bank op 12 oktober 2007.

Aandeelhouders van de NBB zijn stipte mensen. In Nazareth vertrok de bus vijf minuten voor het geplande vertrekuur en ook op de andere opstapplaatsen was iedereen tijdig aanwezig. Aangezien er nog enkele last minute annulaties waren, reisden in totaal 36 minderheidsaandeelhouders naar Frankfurt. Aangezien de algemene vergaderingenvan de NBB tot en met 2001 bijgewoond werden door gemiddeld 25 aandeelhouders, was 36 een zeer mooi aantal. De meeste aandeelhouders hadden toch één of ander groen kledingstuk op de kop kunnen tikken en enkele dames kwamen bijzonder elegant voor de dag. Spijtig genoeg was ook de Nederlandse beleggersactivist Frans Faas op het laatste moment verhinderd door een onverwachte procedure in kortgeding.  In Geel-Oost werden de krakend verse ontbijtkoeken aan boord afgeleverd en onze sympathiserende bakker had prima werk geleverd. Het feit dat het assortiment van 120 koffiekoeken tot de laatste kruimel verorberd werden toonde niet alleen aan de ze van goede kwaliteit waren doch tevens dat de NBB aandeelhouders, omwille van het lage NBB dividend, af en toe honger lijden en dit  in tegenstelling tot de onafhankelijke directeurs van het instituut die er allemaal weldoorvoed uitzien.

De heenreis verliep voorspoedig zonder enige file zodat we meer dan een uur te vroeg arriveerden. Het was een mooi zicht toen de 36 met groene pet getooide NBB aandeelhouders de Eurotower aan de Kaiserstrasse binnenstapten en aangezien men tegenwoordig niet gewoon is dat mensen op tijd arriveren waren onze gastheren en vrouwen een weinig verrast. Aangezien het buffet nog niet helemaal klaar stond kregen we de gelegenheid om eens rond de indrukwekkende toren te wandelen en nog een drankje te nuttigen in een etablissement dat aan de achterkant gelegen was. Zodoende leidde onze vroege aankomst tot een ongewilde demonstratie van de groene petten want als zo’n groep van 36 mensen met groene petten en dito kledingstukken rond het hoofdkwartier van de ECB marcheert trekt zoiets uiteraard nogal wat aandacht.

Om kwart voor één konden we dan met de registratie beginnen om vervolgens door een strenge veiligheidscontrole uiteindelijk in de tempel van onze euro door te dringen. De ontvangst was bijzonder hartelijk en de lunch die ons werd aangeboden was, net als de wijnen, van hoog niveau.  Tijdens de lunch hadden we zeer interessante gesprekken met verschillende mensen van de ECB en beantwoordden we vele vragen die op ons werden afgevuurd.  De ECB verzocht ons om geen verklaringen af te leggen over wat er binnen de muren van de Eurotower verteld werd en wij hebben beloofd om ons hieraan te houden. Na de lunch volgde de overhandiging van de brief en documenten voor president Trichet en werden tevens zes groene petten afgegeven voor de zes directeurs van de ECB. Uiteraard kregen ook de mensen die met ons gesproken hebben en de voordrachtgever een groene pet aangeboden. Daarna volgde een bijzonder interessante voordracht tijdens dewelke heel wat aandeelhouders talloze vragen op tafel wierpen.  Elke vraag werd duidelijk en correct beantwoord.

Omstreeks 16 uur verlieten we blij en voldaan de Eurotower en stapten we in kolonne de historische binnenstad van Frankfurt in. Sommigen gingen winkelen, anderen gingen op het historische marktplein grote potten bier drinken. We kochten een mooie briefkaart voor onze onafhankelijke gouverneur die getekend werd door de mannen die met die grote bierpotten aan ‘t worstelen waren.  De briefkaart werd van volgende tekst voorzien:

“Beleefde groeten vanuit Frankfurt, vanwege Uw dankbare aandeelhouders.”

Om 18.15 vertrokken we terug richting België doch we hadden beter nog enkele uren blijven plakken. Er was namelijk een zwaar verkeersongeval gebeurd waardoor de A3 volledig was afgesloten in de richting van Frankfurt en twee van de drie rijstroken in de richting van België.  We verloren bijna vier uur in die file en om middernacht nogmaals een uur omwille van wegwerkzaamheden. Doch de spirit van de aandeelhouders bleef opgewekt want iedereen realiseerde zich dat vier uur file nog altijd stukken beter is dan het magere dividend van de NBB.  Uiteindelijk arriveerden de laatsten om kwart voor vier in Nazareth.

Besluit: het was een fantastische ervaring. (EG)